نام فرزانه شیدا امروزه نامی آشنا در عرصه شعر و ادب کشورمان است . سروده های روان و پر احساس او به آدمی ، وسعت دریا می بخشد . با سروده های او می توان احساس تازه ایی را تجربه کرد این شاعر گرانقدر کشورمان با اشعارش توانسته محبوبیت فراوانی کسب کند . او سالهاست در کشور نروژ زندگی می کند ، اما با سروده های خویش به همه ما نزدیک است . همه در آغاز با اشعار او آشنا می شوند اما من در سال 1384 با کتاب سخنان ماندگارش که مجموعه ایی از زیباترین جملات متفکر نامدار کشورمان ارد بزرگ است با ایشان آشنا شدم . امروز با افتخار باید بگویم توانستم گفتگویی با ایشان داشته باشم که نظر شما را به این گفتگو جلب می کنم :
مردم ایران با خواندن سروده های زیبا و به یاد ماندنی شما احساس می کنند شما را بخوبی می شناسند اما خواهش می کنم برای ما از زندگی خود بگوید از آغاز تا به امروز ، یقینا این خواست بسیاری از هم میهنان است که شاعر محبوب خویش را بیشتر از این بشناسند ؟
در پانزدهم مهر 1340 در تهران و در خانواده ای گیلانی (بندر انزلی*) چشم به جهان گشوده ام خانواده ی من چندسال پیش از تولدم از بندرانزلی به تهران مهاجرت کردند و من دومین فرزند از خانواده ای هستم با شش فرزند ، که همگی در شعر و ادبیات دستی به قلم داشته و خواهر بزرگم اولین شاعر خانواده ما است که هم اکنون در رادیو ایران فعالیت نویسندگی دارد و خواهر پنجم من دارای لیسانس هنرپیشگی و کارگردانی است و در رادیو تلویزیون هر دو حضوری فعالانه دارند .
ازهمان اوان کودکی به داستان ، قصه و شعر علاقه ی بسیاری داشتم و با رفتن به دبستان به جمع آوری کتابهای قصه بخصوص شاهکارهای داستان کودکان مشغول بودم و مادرم نیز تعداد زیادی از این قصه های کودکان را برای سهولت کار من با هم سیمی کرده بود و همچنان بیاد من در خانه نگاهداری می کند که نوه های او نیز از آن استفاده می کنند و بتدریج با افزایش سن به کتب شعر و شاهکارهای رمان و ادبیات علاقمند شده و بعلت علاقه شدیدم به مطالعه همیشه پدر و مادرم کتاب به من هدیه می دادند و شاید بیشترین مبلغی که در زندگی خرج کرده ام بابت خودکار و دفتر و کتاب بوده است و آنقدر به اینکار که دیگر توجه ای به دیگر چیزها نداشتم و از سرگرمی های زندگی من محسوب می شد که در کتابخانه ها و کتابفروشی ها بگردم و کتب جدید را پیگیری کرده یا سفارش بدهم و در کنار آن همواره طبیعت را نیزمی پرستیدم .
خاطرم هست که در اوان کودکی مادرم درنوشتن انشای (بهار را توصیف کنید) همیشه آنچنان به شیرینی مطالب را برایم می گفت که عشق به زیبا نویسی و ادبیات و همچنین عشق به طبیعت را در من تجلی بخشید .
هنوز هم چهره مهربان و صدای مادرم را درحین کمک کردن بمن در نوشتن انشا، بخاطر دارم و خاطره زیبائی ست از دوران کودکی من.
دردوران دبستان ودبیرستان نیز همیشه در رشته ی ادبیات فارسی و انشاء نویسی ( و همچنین نقاشی و کارهای دستی و حرفه و فن ) دارای نمرات خوبی بودم و در کل هیچگاه در امتحانات مدرسه نیاز بخواندن کتابهای فارسی ام نداشتم چرا که وسعت مطالعاتم بحدی بود که پیش از کلاس و مدرسه، جمله و کلمه و نوشتن آموخته بودم و در کلاس نیز هنگام خواندن اشعار کتاب فارسی چه خود می خواندم چه همکلاسی ها ، جذب متن شعر می شدم و همواره دل شاعر ، احساس و زیبائی نگاه شاعر مد نظرم بود.
در واقع زنگ انشا و نقاشی و کار دستی در اصل زنگ تفریح من بود و بسیار این ساعات مدرسه را دوست داشتم و در کارهای هنری و دستی هم همیشه استعداد خوبی داشتم و ساعات زیادی به انجام آن در خانه و برای خودم می پرداختم و همچنان نیز اینکار ادامه دارد .
از دوران نوجوانی نیز دفاتر خاطراتی داشتم که درآن انشاها و اشعارهای سپید و متون ادبی و همچنین خاطرات روزانه خود را می نوشتم و در سن ۱۵ سالگی بود که بناگاه شروع به سرودن دو بیتی هائی کردم و این شروع بازگشائی دفاتر سرشار از اشعارم شد . متاسفانه ازاین دفاترخاطرات ومتون ادبی من اثری برجا نمانده است! و در کنار سرودن هایم در دوران نوجوانی و جوانی همچنان مشتاقاته به خواندن کتابهای متعدد ومطالعه سرگرم بودم و در کنار جملات یا ابیاتی که دوست داشتم علامت گذاشته و در دفتری جداگانه برای خود نوشته و نگهداری می کردم و گاه به دوباره خوانی این جملات می نشستم .
درهمین زمان بود که توجه ام به جملات بزرگان و همچنین روانشناسی بیشتر جلب شد و شروع به خواندن کتب ادبی وشعرقدیم وجدید وهمچنین روانشناسی کردم .
در دبیرستان رابعه تهران ، دو دبیر داشتم که استاد دانشگاه نیز بودند و یکی در انشاء و دیگری در روانشناسی بسیار در تشویق و کار من مفید و موثر واقع شدند. دبیر انشای من همیشه متنهای ادبی و شعر مرا که معمولا سبکی شاعرانه داشت دوست داشته و همیشه اولین نفری بودم که صدایم می کرد تا انشای خود را بخوانم و او چون دریافت که شعر نیز می گویم ازمن خواسته بود اشعار جدیدم را برای او یا کلاس بیاورم که گاهی اینکار را می کردم چرا که در کل همیشه آدمی کمرو و آرام و حتی بدون اعتماد به نفس بودم که از جلب توجه خوشم نمی آمده و چرا که در اصل نوشته های من برای دل خودم بود و بیشتر ساعاتم را در اتاق خود مشغول نوشتن اشعار و دلنوشته هایم بودم .
متاسفانه اسم این استادان عزیز را در ذهن ندارم اما تشویق ایشان بسیار در ادامه کار من در تمامی مراحل زندگی موثر بود.
و اما اولین دوبیتی خود را که در سن 15 سالگی سروده ام این دوبیتی بود:
گفتی که مگیر سخت بر دهر
تا باتو نکرده این جهان قهر
کیکی ست جهان ولی ندانی
در مایه ی آن زده شده زهر
در این دوران که تنها برای دل خود می نوشتم به جدا سازی دفاتر شعرم از دفاتر خاطره و نثر های ادبی خود پرداختم و در طی سالهای ۵۸ تا ۶۴ دارای چهار دفتر دویست برگ شعر بودم که مشتمل از اشعار کلاسیک و شعر نو بود گه گاه اشعارم را به رادیو و مجلات مختلف می دادم و هنوز صدای مجری راه شب رادیوی ایران را که چند بیتی از شعر غریبانه ام را می خواند در کاستی و برگه هائی از مجله جوانان در بخش شعر که در آن با تشویق روبرو شده و آینده خوبی را برایم پیش بینی می کردند همچنان در نزد خود به یادگار دارم.
سرانجام تحصیلات خود را دررشته فرهنگ و ادب در دبیرستان رابعه تهران به پایان رسانیدم و در سال نخست (که دو سال از انقلاب اسلامی) می گذشت با امید دبیر شدن و در ادامه ی آن استادی دانشگاه (درست پس ازگرفتن دیپلم ) در دانشکده ی رشته تربیت معلم نام نویسی کردم متاسفانه در کمال تعجب جواب دریافت کردم که: سن شما کم می باشد! و همزمان سال بعد آن نیز جواب گرفتم که: سن شما زیاد است!!!
در همان سالها دانشگاههای ایران نیز به مدت دوسال بسته شد و من به ناچار در شرکتی مشغول به کار گردیدم چرا که هرگز از بیکار بودن خوشم نیامده است. و اما پس از گذر هفت سال پس از دیپلم ازدواج نموده و در سال ۱۳۶۶ صاحب فرزندی پسر شدم و سرانجام در اواخرسال 1367 با خانواده سه نفره ی خود به کشور نروژ مهاجرت نمودم .
در بّدو ورود به فراگیری زبان نروژی پرداختم وپس ازطی دوسال ونیم مدرک گرفته بلافاصله در رشته دکوراسیون ویترین و بوتیک دوره ای فشرده ای را گذراندم که در پیدا کردن کار در این رشته موفق نبودم چرا که معمولا همه جا دکوراتورهای مخصوص و قدیمی خود را داشته و نیاز به شخص دومی نداشتند در سال 1373 صاحب دومین فرزند خود که دختریست شدم که به مدت سه سال برای نگهداری او ( پیش از دوران مهدکودک برای فراگیری زبان) در خانه از او پرستاری می کردم و با آشنا بودن به روانشناسی کودک این را نیز می دانستم و معتقد بودم که تا سه سالگی هر فرزندی نیازمند توجه می باشد و بودن در کنار مادر بسیار برای شخصیت آینده ی او ضروریست .
در سال 1376 در دانشکده (اِس مُد) دیزاین ووطراحی مد( در دو رشته ی دوخت و همچنین طراحی/ دیزایندر کلاس دوزندگی صبح ها و دیزاین دربعداز ظهر ) نام نویسی نموده و در سال 2000 فارغ التحصیل شدم( متاسفانه تاریخ ایرانی آنرا نمیدانم!*)
و پس از سه ماه استراحت تابستانی پس از فارغ التحصیلی در شرکتی مشغول بکار گردیدم که در طی ۴ ماه آموزشی( برخلاف قانون دوره ی آموزشی که شش ماه می باشد) در ماه چهارم استخدام رسمی شدم و از آنجا که داشتن کار ثابت در اروپا بسیار حائز اهمیت می باشد از این بابت که شرکا و همکاران شرکت به این سرعت با کار دائم من موافقت کردند بسیار خوشحال بودم و براحتی درجمع آنان جای خود راپیدا کرده و محبوب شدم .
اما پس از گذر سالیانی متاسفانه سرمای نروژ تاثیر ناخوشایند خود را بر روی من نهاد و بعلت دو شکستگی قدیمی در دست چپ و بعلت فشار کاری بالا و همچنین سرمای شدید و هوای نمناک کشور ، دچار دردهای عضلانی شدم و به توصیه دکترم مجبور به این شدم که تقاضای بازنشستگی زودرس را بدهم که چندسالی بخاطر کم بودن سن من در قانون بازنشستگی جواب این تقاضا بطول انجامید تا سرانجام با پافشاری دکترم با این تقاضا موافقت گردید .
از آن پس با وسعت بیشتری به کار شعر و نوشتن پرداختم چون همیشه علاقه شدیدی به این کار داشته وبه نوعی عشق من محسوب می شد ولی بعلت مشغله روزانه همیشه وقت و زمانی برای نوشتن اشعارم نداشتم .
و اما با پیشرفت علم با راه اندازی اینترنت در سراسر دنیا ارتباطم با ایران بیشتر شد و شروع به نوشتن اشعارم در وبلاگی کردم در واقع شعر و نوشته هایم همیشه جنبه ی شخصی داشت وبقولی برای دل خودم می نوشتم اما کم کم با توجه وبلاگنویسان متعدد ایرانی از همه جای دنیا روبرو شدم که همواره سراغ شعر بعدی مرا می گرفتند و این خود تشویقی بود که جدی تر به شعر وادبیات فکر کنم ومصمم تر گردم تا دفاتر شعرم را به اینترنت منتقل کنم تا دیگران نیز از آن استفاده کنند .
درحال حاضر شش دفتر شعر را دارا هستم که در سبکهای کلاسیک (غزل/ قصیده /رباعی..) و همچنین شعر نو و شعر طنز و ترانه می باشد برگزیده ای از سرودهای من توسط نشر اینترنتی جاودانه ها و همچنین مجله ی اینترنتی موفقیت منتشر شده است .
دفاتر اشعار من در وبلاگهای زیر می باشد
*آشیانه شعر (دیوان شعر)
http://fsheidaaa.blogfa.com
*دفتر شیدائی دل
http://fsheidaa.blogfa.com/
*در آغوش شعر (دمی با تووووو)
مشتمل از اشعار وهمچنین کتاب واژه ها
http://fsheidaa.blogfa.com
*در آغوش تنهائی(در لحظه های باتو بودن)
http://fsheida.persianblog.ir/
*در کوچه باغ ترانه (ترانه های فرزانه شیدا) که دردست تکمیل می باشد
http://fsheida4taraneh.blogfa.com/
*دیوان شیدائی (اشعار فرزانه شیدا)
http://fsheida.blogsky.com/
*شور شیدائی( اشعار Farzaneh Sheida)
http://fsheidaa.blogsky.com
خانم فرزانه شیدا علت علاقه گسترده عمومی نسبت اشعار خود را در چه می بینید ؟
من فکر میکنم علت آن سادگی کلام من در اشعار و بخصوص ترانه هایم باشد که از سبک مینی مالیسم تبعیت می کنم ودر نهایت سادگی با زبانی خالی از ابهام به سرودن اشعارم می پردازم و در کل با شعر ابهام آمیزی که خواننده را به فکر فرو برده و تا خود معنای آنرا دریابد موافق نیستم چرا که دیدگاه ها مختلف است و ممکن است معنای اصلی شعر و نوشته در افکار شخصی آن فرد گم شود از اینجهت چه در شعر و چه در زندگی معمولا تا حد امکان سخنان خود را به سادگی ادا می کنم و این احتمال سوء تفاهم را نیز از بین خواهد برد
برای ما از آشنایی با اندیشه های ارد بزرگ بگویید ؟
آشنائی من با" ارد بزرگ "بواسطه آشنائیم با سایت جاودانه به مدیریت آقای امیر همدانی بود و ایشان نیز با آشنا شدن با سایت و وبلاگ اشعار من پیشنهاد فرمودند که برگزیده اشعارم را درصورت تمایل در اختیار سایت جاودانه ها قرار دهم که چنین کردم و پس از زمان کوتاهی با بازدید بسیاری مواجه شدیم که برای من غیر قابل باور بود و در این هنگام بود که جناب آقای همدانی پیشنهاد کردند که از *ارد بزرگ *و سخنان بزرگان جملاتی را که دوست دارم به سلیقه ی خود انتخاب کنم و بنویسم من نیز چنین کردم و نتیجه کتاب سخنان ماندگار شد که از آن خبر دارید .
پس از آن به فکر افتادم از کتب نروژی سخنان بزرگان را ترجمه کنم ونتیجه دو کتاب شد بنام ذرات طلائی یک و دو ، که همه را در اختیار جناب آقای امیر همدانی گذاشتم و ایشان در سایت جاودانه ها نشر کردند و همین کار باعث شد تعداد بسیار زیادی از وبلاگنویسان از اشعار و همچنین این کتابها دانلود کرده یا آن را برای دانلود دیگران در وبلاگ های خود می گذاشتند
خانم شیدا برای ما شیروانیها " ارد بزرگ " یک نماد و سمبول است نمادی که ما جوانان شیروان همه دوستش داریم . شما افکار ایشان را چگونه دیدید که در آذر ماه سال هزار و سیصد و هشتاد و چهار کتاب سخنان ماندگار که منتخبی از سخنان ارد بزرگ است را منتشر نمودید ؟
باید اقرار کنم که ایده ها و افکار این بزرگمرد تاریخ بمانند دریائی از صدفهای پر از مروارید را می ماند که باید گردن بند و گوشواره ای از آنها درست کرد وبه گردن آویخت و آویزه گوش کرد چرا که هر یک از جملات عمیق ایشان ، راهگشای خوبی در راه زندگی انسان است . از این نظر زمانی که با سخنان ایشان آشنا شدم شوق و شعفی در خود احساس می کردم چرا که می دیدم این مرد بزرگ در زمان زندگی خود تجارب ارزشمندی داشته که به رایگان در اختیار مردم خود قرار داده است که در نسلهای آینده نیز کاربرد خواهد داشت و این خود جای تقدیر دارد .
بین سخنان حکیمانه و سرایندگی و شعر چه ارتباط اساسی وجود دارد ؟ چون شما بجز از آنکه شاعری توانا هستید در حوزه سخنان حکما نیز کوشش های فراوانی از جمله ترجمه ، گردآوری و انتخابگری داشته اید . برای ما از این ارتباط سخن بگویید ؟
بنظر من شاعر ونویسنده بیش از خود به مردم تعلق دارد و آنچه می گوید و می نویسد چنانچه طرفدارانی از آن تبعیت کنند آنگاه در قبال ایشان مسئولیت عظیمی بر گردن نویسنده و شاعر آن متن خواهد بود از اینرو در کل معتقدم هر کسی که به نوعی دست بر قلم دارد حتی اگر در حد یک وبلاگ نویسی شخصی و ساده باشد باز می بایست متوجه این باشد که افرادی از هر قشر جامعه با سنین مختلف به مطالعه آن خواهند پرداخت و آنچه با احساس و اندیشه دیگران در رابطه باشد مسئولیت خطیری را برای نویسنده متن ایجاد می کند از اینرو معتقدم که می بایست کسی که می نویسد و نوشته خود را اعم از شعر ونثر و... در اختیار دیگران قرار می دهد آنقدر مطالعه و تجربه داشته باشد که چنین مسئولیتی را بر دوش بکشد زیرا قلم خود قدرتمند هستند و واژه ها نیز ارتباط مستقیم با اندیشه و فکر و احساس آدمی دارند واژه ها ماندگار و اثر گذارند از اینرو من به نوشتن کتابی بنام واژه ها پرداخته ام که دوجلد اینترنتی آن تمام شده و جلد سوم در دست نوشتار است و در آن از نقش واژه و انسان سخن به میان آورده ام ضمنا معتقدم رابطه نویسنده وشاعر با سخنان بزرگان می بایست رابطه ای تنگا تنگ باشد و لزوم آشنائی با این جملات اجتناب ناپذیر است از اینرو من به شخصه در اشعارم جای پای بسیاری از این آثار بزرگان را نیز می بینم که به ناخود اگاه در اشعارم رنگ میگیرد حتی گاه بدون آگاهی خود! چرا که طی سالها مطالعه خواه ناخواه آدمی می آموزد و در زندگی هرچه آموخته را بکار می گیرد و زمانی که دیگران نیز خواننده او باشند بسیار ارزشمند خواهد بود که سخن به بیهوده نگوئیم و آنچه نوشته یا سروده می شود ارزش خواندن نیز داشته باشد و لااقل اگر چیزی را نمی آموزد در احساس فرد رخنه ای از ناراحتی یا پریشانی فکری را به وجود نیاورد.
اگر بخواهید از بین سخنان ماندگار ارد بزرگ جمله ایی را برگزینید آن جمله کدام خواهد بود ؟
همانگونه که اشاره کردم از دریای پرصدف سرشار از مروارید افکار ایشان اگر بخواهیم تنها جمله ای را بیرون کشیده وبگویم این مروارید ...ازمرواریدها ی دیگر...مروارید تر است کار درستی بنظر نمی آید اما چون تنها یک جمله از ایشان مد نظر شماست این جمله را که همیشه کاربرد دارد در هر زمان و هر سنی انتخاب می کنم : (( اگر آماده نباشیم بهترین بخت ها را نیز از دست خواهیم داد ، و کسی که آماده نیست کمتر به پیروزی خواهد رسید ، آمادگی یعنی بروز بودن داشته ها و دانش بیشتر در هر پیشه و کاری ))
در صورت امکان ، به انتخاب خود یکی از اشعارتان را به خوانندگان ما هدیه نمایید .
ترجیح میدم ترانه ای رو که برای دو فرزندم سرودم به یادگار براتون بزرام :
نام ترانه : لالائی ( تقدیم به دختر و پسر عزیزم و همه دختران و پسران ایران من*)
لالا گل پونه ، دل از غمها به زندونه
برای عاشقی کردن، تواین دنیای ویرونه
دیگه شوقی نمیمونه
دیگه شوقی نمیمونه
لالا گل سرخم ، نمونده سرخی رخ هم
نه شرم از بی وفائی ها ، نه حُجّبی بر رخ و گونه
تو دنیای تباهی ها ، دل هر آدمی خونه
دل هر آدمی خونه!
لالا گل سوسن ، توُ این دنیا، تُو این برزن
تمومه قصه ها مردن ، دلا از بسکه حیرونه...
دیگه آوای هر قلبی ، چه غمگینه چه محزونه!
لا لا شقایقها ، امید قلب عاشقها
توُ این دنیای دیوُنه ،دل عاشق چه پنهونه
سکوتش گریه ی قلبه ، همش در خود پریشونه
همش درخود پریشونه !
لالا گل یاسم ، نسیم عطر احساسم
توُ دنیای غم و ماتم ، همه دلها چه داغونه!
به شبها رهگذر درغم ، دیگه شعری نمیخونه
دیگه شعری نمیخونه!
لالا گل خنده ، گل مادر که فرزنده
برای خواب وآرومت ، دل مادر چه مجنونه
همه شادی ورنج تو، تماما بر دل اونه
تماما بر دل اونه!
لالا گل نازم، توئی در شعر و آوازم
به رسم زندگی روزی، توهم میری ازاین خونه
دل تو در کنار من ، فقط چندروزی مهمونه
فقط چندروزی مهمونه!
لالا گل عشقم ، نبینم در نگاهت غم
به هر قطره به هر اشکت ، دلم با غم هراسونه
دلم معنای بودن رو ، به لبخند تو میدونه
به لبخند تو میدونه!
بخواب آروم لالا.. لالا ، تو دلبندم ، گل زیبا
اگرچه زندگی سخته ، همه رنجش روی شونه
لبات وقتی که می خنده ، برام دنیا چه آسونه
برام دنیا چه آسونه! ( فرزانه شیدا - یکشنبه ۱۹ خرداد ۱۳۸۷ )
اگر صحبت خاصی را لازم می دانید مطرح نمایید خوشحال می شویم آن را هم بدانیم .
من متاسفانه بمدت یکسال در سال گذشته من به سختی بیمار شدم و از جهان مجازی بدور ماندم و زمانی که باز گشتم دیگر خبری از سایت جاودانه ها نبود! علت را نمی دانم که آیا توسط خود آقای همدانی این سایت بسته شده و یا علت دیگری دارد و به هیچ طریقی نیز موفق به تماس با جناب آقای همدانی نشدم و ایمیل هایم نیز بی جواب مانده اند جا دارد که از ایشان تقدیر کرده و اعتراف کنم که با زحمات و توجه ایشان بود که فرزانه شیدا در دنیای اینترنت دیده و شنیده شد و این موضوع هرگز از خاطر من نخواهد رفت و همواره امید سلامت و موفقیت همیشگی ایشان را دارم.
از این که وقت گرانبهایتان را به ما دادید بسیار سپاسگذاریم برای شما شاعر توانای ایران زمین آرزوی تندرستی و شادکامی می کنیم.
از شما ممنونم و باعث شادی و افتخارم بود که وقت عزیز خود را به من داده و پای صحبت طولانی من نشستید آرزومند موفقیت همیشگی شما هستم شاد و سبز و مانا باشید (زندگی محل گذریست آنگونه زندگی کن که سایه نباشی و زمانی که از جائی گذر می کنی عطر خاطر تو تا همیشه برجا بماند . ف.شیدا)
گفتگوی فرزانه شیدا شاعر بنام کشورمان را با حمیرا ستارزاده مطالعه نمودید . این گفتگو در سوم امرداد 1388 انجام شده است .
حمیرا جان سلام
پاسخحذفبا خودم گفتم شاید شیروان را فراموش کرده ایی !
این مطلبت فوق العاده است وقتی می بینم آزادگانی نظیر فرزانه شیدا و نویسنده ایی همچون یاسمین آتشی از ارد بزرگ اینچنین تجلیل می کنند بی حرمتی های همشهری های خودم را نسبت به بزرگ شیروان را فراموش می کنم . خانم شیدا من هم اشعار شما را خیلی دوست دارم بخصوص شعر ( اینچنین پایبندم ) .
تو مرا باور کن
پاسخحذفتو که اين شعر مرا ميخوانی
تو که از نام من اين ميدانی
که من آن هموطنم
مانده در خانه غربت در دور
آنور آب ولی
وطنم سبز و سفيد و سرخ است
لاله هايش بسيار
چشم بسيار کسی منتظرم
چشم من نيز براه
ناشناسم اما
نه برای تو که اين شعر مرا ميخوانی
تو که معنای همه بيت مرا ميدانی
بی هرآن ترجمه ای
تو مرا باور کن
که اگر دور ز خاک وطنم
دل من ايرانی ست
و دل ايرانی
هرگز از ياد وطن غافل نيست
تو مرا باور کن...
(قسمتی از شعر تو مرا باور کن فرزانه شیدا)
حمیراخانم انسان وقتی زندگی هنرمندان و ادبا رو می خونه متوجه میشه نابرده رنج گنج میسر نمیشه . دعا می کنم خانم فرزانه شیدا شاعر میهن پرست کشورمان همیشه در سلامتی کامل باشند .
یا حق
از نظر دوستان کمال تشکر را دارم
پاسخحذفسبز ومانا باشید
من هم به سهم خود لازم می دونم از این سراینده فهیم کشورمان تشکر و قدردانی بکنم .
پاسخحذفخانم شیدا با خوندن ابیات مرا باور کن شما که توسط دوست عزیزمان گلیانی اینجا گذاشته شده اشکم سرازیر شد . هر کجا که هستید خدا پشت و پناهتان . امیدواریم روزی در شیروان میزبان قدوم شما باشیم . هزار دسته گل سرخ تقدیم به شما
دست مریزاد عالی بود هم مصاحبه و هم اشعار
پاسخحذفآنچه یک شاعر مانند شیدا را جاودانه می سازد همین صفای باطن و طبع لطیف و زیبای اوست .
و اما خانم ستارزاده من از شما گلایه دارم چرا 15 بند اعتراضیم به عملکرد شورای شهر شیروان را بر روی سایت نمی گذارید . کار شما به هیچ وجه عاقلانه نیست مطمئن باشید با روش سکوت شما تا هزار سال دیگر هم نام ارد بزرگ به جامعه شهری شیروان نخواهد آمد این آقایان فکر می کنند سکوت ما از روی ضعف است . از چه می ترسید ؟ من شما را شجاع تر از این حرفها می دیدم . واقعا برایتان متاسفم .
سلام حمیرا جان
پاسخحذفاولا که خیلی خوشحالم زنان ایرانی دارن در دنیای مجازی فعالیتهای موثری میکنن و آنچه را لایق زن ایرانی و آزاده است را انجام میدهند.از حدود 1 سال پیش با اندیشه های ارد بزرگ آشنا شدم و در وبلاگم هم به مناسبتهایی از جملات گهربارشان استفاده کردم.تبریک به شما که از خاکی هستید که استاد ارد بزرگ از آنجاست.موفق باشید و خوشحال میشم در زمینه مطالب وبلاگم یاریم نمایید.ضمنا من خیلی مشتاق به زیارت و هم صحبتی با ایشان هستم آیا در این زمینه شما میتوانید کمکی بکنید؟منتظر شما در وبلاگم هستم
سرکار خانم فرزانه شیدا اشعار شما دلنشین بود . وقتی در مصاحبه شما خواندم اینقدر بیماری و درد را تحمل کرده اید دلم گرفت در پناه خداوند منان همیشه تندرست باشید . این آرزوی همه همشهریهای ارد بزرگ برای شماست .
پاسخحذفخانم حمیرا ستارزاده و سمانه رحمتی همشهریان عزیزم
از وقتی با سایت شما آشنا شدم فهمیدم شهر ما آن نمای دهشتناکی که عده ایی از آن یاد می کنند نیست . شهرما بهترین است و باید بجای بزرگ کردن نواقص آنچه داریم را حرمت بگذاریم . خواهش می کنم همشهری این مسیر را ادامه بده
با سلام خدمت شما
پاسخحذفباید به شما تبریک گفت که توانستید با این شاعر خوب کشورمان فرزانه شیدا مصاحبه ترتیب دهید
دستتان درد نکند
منتظر مطالب جدیدتان هستیم
هیچ چیزی بهتر از نشستن به پای حرفهای اهل دل نیست وقتی خواندم شیدای گرامی برای رفتن به تربیت معلم چه قدر سختی کشیده خیلی غصه خوردم . حمیرا جان زنان آگاهی نظیر فرزانه شیدا و یاسمین آتشی بهترین الگوهای دختران امروز ما هستند باید قدرشان را دانست و به آنها افتخار کرد .
پاسخحذفخانم ستارزاده مدتی بود اصلا دوست نداشتم بیایم نت اما امروز با خواندن این مصاحبه روحیه گرفتم . وقتی می بینم اسطوره شهرما چنین یارانی را دارد انرژی می گیرم . سلام صمیمانه همه مردم شیروان را خطاب به شاعر گرانقدر کشورمان سرکار خانم شیدا برسانید . امیدواریم زمانی برسد که نهادهای فرهنگی شیروان شرایطی را مهیا کنند تا چنین بزرگانی به شهر ما سفر کنند و با آثار باستانی و بزرگان ما از نزدیک آشنا بشوند .
پاسخحذفدو سال پیش در دانشکده مون کنفرانس دانشجویی برگزار کردیم در مورد بررسی افکار و اندیشه های ارد بزرگ که دانشجویان استقبال زیادی ازش کردند .
پاسخحذفالان برای تحقیق در مورد زادگاه ارد بزرگ در گوگل در حال جستجو بودم به سایت شیران شیروان رسیدم . خیلی متاسف شدم وقتی دیدم مسئولین شهر شما با شخصیت معتبری نظیر ارد بزرگ که در محافل دانشگاهی همواره از نظراتش یاد میشه اینقدر کم توجهی می کنند و از آنجا به سایت شما رسیدم هر دو گفتگو با خانم ها فرزانه شیدا و یاسمین آتشی را کامل خواندم به نظر من شهر شما با این همه پتانسیل باید نگین خراسان باشه اما مناسفانه کمتر نام شهر شما را شنیده ام . حتی اولش فکر می کردم منظور از شیروان ارد بزرگ همان شیروان چرداول است ! اما پس از مطالعه فهمیدم اشتباه کرده ام .
موفق و کامیاب باشید
مراد عظیمی - شیراز
گفتگوی صمیمی و خواندنی بود
پاسخحذفخانم فرزانه شیدا باعث افتخار کشورمان هستند .
خانم ستارزاده این مسیر جدید شما خیلی بهتر از گذشته است .
سایت شما باید پایگاه اهل قلم و اندیشه باشد .
برایتان یک ایمیل خصوصی فرستادم خواهش می کنم ملاحظه فرمایید .
حمیرای عزیز امیدوارم ناراحت نشید که به اسم کوچک صداتون میکنم لطف ومحبت شما دردلم صمیمیتی ایجادکرده که شمارو از دوستان خودم بدانم وشادباشم
پاسخحذفازاین بابت هم خوشحالم که توجه دوستان رو به سایت شما واشعارم میبینم و با علاقمندی تمام روزانه به اینجا سر میزنم تااز بازدید کنندگان عزیزی که نظر میگذارند تشکر کرده باشم
سایت شمادر وبلاگهای من لینک شدوحتما
دوستان وبلاگنویس هم با سایت شما آشنا خواهند شد
چرا که سایتی باارزش از سخنان بزرگان است که شما فعالانه در آن زحمت میکشید ومنهم بنوبه خودم از شما متشکرم
آشنائی باشما برای من باعث شادی ودلگرمی بود
ممنون دوست خوبم
همواره موفق باشی وشاد وسبز ومانا
از یکایک دوستان هم بابت نظراتشون ممنونم شعر من اگر شعری باشد متعلق به شماست
آرزومند موفقیت ایران وایرنی هستم
شادزی ومانا
هیئت حضرت اباالفضل العباس
پاسخحذفwww.haramesagha.blogfa.com
بروز شد
اشعار زیبای شاعر گرامی کشورمان خانم شیدا را هر چه بخوانیم باز هم خسته نمی شویم چون به دل می نشیند و زیباست . به نظر من او مانند فروغ فرخزاد اسیر ابتذال نشد و همچون شاملو اسیر روشنفکر زدگی هم نیست . شیدا از جنس مردم ایران است بدون گرفتاری در بندهای نامرئی . برای او شادی بهروزی و سلامت آرزومندیم .
پاسخحذفبانو گرامی شیدا شما در قلب مردم ایران جای دارید .
پاسخحذفکه اگر دور ز خاک وطنم
دل من ايرانی ست
و دل ايرانی
هرگز از ياد وطن غافل نيست
زنده باد همه یاران ارد بزرگ
زنده باد شیروان
سرکار خانم ستارزاده از قدم رنجه شما سپاسگذارم . در آن مورد حق با شما بود بزودی اصلاح می گردد . برای شما و سرکار خانم فرزانه شیدا که با هنر و قلم خود حق زیادی بر گردن همه ما دارند تشکر و سپاسگزاری می گردد .
پاسخحذفپاینده باشید
گفتگوی خواندنی و به یاد ماندنی بود از شما به خاطر این مطالب آموزنده متشکریم
پاسخحذفسلام حمیرا جان
پاسخحذفممنون که وبلاگم امدی و نظر دادی .
اگه اهل لینک کردن هستی برای من بزار :
موضوغ: مختلف هرچی بخواهی این جاست
و خودتم بیا به ویلاگم بگو با چه نامی در لینکم قرار بدم .
بازم مننون که به وبلاگم امدی / مریم مدیر سایت
www.cafe2cafe.blogfa.com
سلام حمیرا جان
پاسخحذفممنون که وبلاگم امدی و نظر دادی .
اگه اهل لینک کردن هستی برای من بزار :
موضوغ: مختلف هرچی بخواهی این جاست
و خودتم بیا به ویلاگم بگو با چه نامی در لینکم قرار بدم .
بازم مننون که به وبلاگم امدی / مریم مدیر سایت
www.cafe2cafe.blogfa.com
از اینکه یک ایرانی هستم و شاعری گرانقدر همچون استاد شیدای عزیز نیز یک ایرانی است بر خود میبالم و افتخار میکنم که ایشان اجازه ی ساخت آهنگ بر روی ترانه هایشان را به بنده ی حقی داده است . باشد که من نیز به نوبه ی خودم لطف و سپاس را به جای آورم . فرشاد بادپروا ( شهریور 1391 - آهنگساز و تنظیم کننده )https://www.facebook.com/farshad.badparva
پاسخحذف