تپه باستانی شیروان در واقع دارای ساختمان و دهلیزهایی بسیار هوشمندانه ایست که قسمتهای اعظم آن هنوز برای باستان شناسان در پرده ابهام است . گفته می شود ارشک سردودمان و موسس اشکانیان در کاخی بلند بر فراز این تپه بدنیا آمده است نام این تپه تا پایان دوران ساسانیان تپه ارشک بوده است . این نپه و مجموعه برجها و دیوارهایی که در اطراف آن قرار داشته تا زمانی نه چندان دور پایگاه فرمانروایان خراسان بوده است . در زمان شاه سلطان حسین صفوی عمارت ایلخانی خراسان بر روی این تپه قرار داشت بطوریکه در سفر نامه خراسان می نویسد : « در درون قلعه در مکانی که مرتفع تر از سایر امکنه شهر است ارگ بلد واقع شده است که او را نیز برج و باره محکم بود... » .
با افول قدرت فرمانروایان شیروان تنها از تپه باستانی برای کشتی های پهلوانی و با چوخه استفاده می شد .
گفته می شود نیاکان ارد بزرگ ( اندیشمند و متفکر برجسته حال حاضر کشورمان ) خود از سازندگان و اداره کنندگان ارگ شیروان بوده اند هم اکنون نیز بستگان بسیار نزدیک این شخصیت بلند مرتبه در بخش شمال خاوری ارگ و جنوبی رودخانه اترک زندگی می کنند .
این تپه در قسمت غربی شهر قدیم شیروان و جنوب غربی شهر فعلی شیروان قرار دارد که ارتفاع آن در حال حاضر 25 متر و قطر تپه در حدود 90 متر است . البته فرسایش و تخریب توسط عوامل مختلف بخصوص طی سی ساله گذشته موجب شده است هم در ارتفاع و هم در پنهای قطر آن تاثیر گذار باشد بخصوص در جبهه شمالی تپه باستانی شیروان که با تخریب بخش بزرگی از آن به عنوان جاده کنار گذر و همچنین جاده عریضی که تا بالای آن ادامه می یابد مهمترین بنای تاریخی که سند هویت قدیمی ترین پایتخت شمال خراسان است مورد تحدید قرار گرفته است .
محل های که ضربدر قرمز خورده ضرباتی است که در طی سی ساله گذشته بر سرفراز ترین اثر تاریخی شمال خراسان خورده است .
محل هایی که ضربدر آبی خورده محل برج و باروهای قدیمی شیروان است که اغلب آن نابود شده و بقیه هم در حال نابودیست .
منبع : انجمن تاریخ
salam hamshahri
پاسخحذفafarin be ein hame saei va talashe shoma.
az orod bozorg va asar bastani shahreman bishtar benavisid
ya hagh