- بی شک ارد بزرگ برجسته ترین اندیشمند حال حاضر ایران است .
- اندیشه های او در کتابی با عنوان آرمان نامه گرد آوری شده است .
- روح میهن پرستی و توجه ویژه اش به انسانیت بر سراسر نوشته هایش حاکم است .
- تا کنون در دهها کتاب به اشکال گوناگون به طرح نظریات و افکار او پرداخته اند .
- دو نظریه مشهور دارد به نام های قاره کهن و کهکشان بزرگ اندیشه .
- دارای هواخواهان بسیار در رده های مختلف کشورهای آسیای میانه است .
- از دوستانش می توان به احمد شاه مسعود اشاره کرد و بسیاری معتقدند احمد شاه مسعود در پنج سال پایانی زندگی خود به خاطر ارتباط با او از یک چریک صرفا مذهبی تبدیل به یک مبارز ملی شد.
- داده های موتور جستجوگر گوگل نشان می دهد او پر طرفدارترین نخبه زنده ایرانیست .
- ریشه خانواده گی او را در تبار سلجوقیان می دانند همانهایی که شاهنامه را تکثیر کردند و تاریخ خورشیدی را در مقابل تاریخ قمری به ایرانیان عرضه نمودند .
- پارسی زبانان از پند های اخلاقی و اجتماعی او بیشترین استقبال را نموده اند .
زندگی نامه و بیوگرافی ارد بزرگ :
بی شک ارد بزرگ یکی از برجسته ترین اندیشمندان حال حاضر ایران است نگاهی سطحی به زندگی و آثارش ما را چنان شیفته خود می سازد که می توان با نوای صدایش رقصید و پیش رفت اندیشه های او وجوه مختلفی دارند که قوی ترین وجه آن توجه ویژه اش به اخلاقیات و پاک زیستی انسان است . توجه ویژه ارد به اخلاقیات باعث نمی شود رازهای زندگی مدرن امروز را در نظر نگیرد ، فرآیند و بازده اندیشه خردگرایانه او موجب پیراستن ناراستی هاست .
حوزه فلسفه اجتماعی اش ریشه در سنت ایران باستان دارد می توان او را میهن پرست ترین اندیشمند صد ساله اخیر ایران دانست جایی که می گوید :
ستایش گران میهن ، زنان و مردان آزاده اند .
و یا :
ميهن پرستي ، همچون عشق فرزند است به مادر .
بجز ایران بسیاری در کشورهای فارسی زبان حوزه فرهنگی ایران از مریدان ارد محسوب می شوند . این مسئله به جوانان و محیط های دانشگاهی ختم نمی شود گاهی در بین سیاستمداران و افراد نام آشنای کشورهای آنها هم می توان کسانی را دید که به جهات مختلف به او دل بسته اند بمانند این مطلب که از سایت موسسه مطالعاتی فرهنگی روسیه, آسیای مرکزی و قفقاز (ایراس) برداشت نموده ام :
خاطره ای از احمد شاه مسعود و ارد بزرگ :
این خاطره حکایت از روابط نزدیک این دو تن دارد که در طی سالهای تنهایی احمد شاه مسعود و ظهور و قدرت دو چندان طالبان ، که کابل ، هرات و مزار در اختیار طالبان و نیروهای متجاوز پاکستان بود . هر روز دهها بار مناطق اندک باقی مانده بمباران می شدند و در آن هنگامه ، که افکار عمومی می پنداشت شیر تنگه پنجشیر ( مسعود ) به زانو در خواهد آمد، و اندک نیروی مردم افغانستان هم قربانی سیاستهای آمریکایی دولت پاکستان و عربهای متجاوز امارات واقع شود .ارد بزرگ ، احمد شاه مسعود را مورد حمایت خویش قرار می دهد و چنانچه در آن خاطره می خوانیم احمد شاه به شدت تحت تاثیر روح بزرگ او قرار می گیرد. در این خاطره زیبا می خوانیم ارد بزرگ هدیه ای برای احمد شاه مسعود می فرستد .آن هدیه در واقع یکی از آثار هنرمندانه اوست. تابلویی فوق العاده زیبا ، با تمی شگفت انگیز ...در آنجا شیر سنگی است که پایش زخم برداشته و آهوی ظریف و کوچک ، گونه خویش را بر زخم گذاشته تا خون بیرون نزند ... این تشبیه و استعاره زیبا گویای درک عمیق ارد بزرگ از شرایط نه چندان مناسب احمد شاه مسعود را داشت . و در ادامه آن خاطره می خوانیم وقتی احمد شاه آن اثر را از پیک ارد بزرگ ، در طی مجلسی دریافت می کند شدیدا منقلب و دگرگون می شود و چهره آرام و متین او به هم می ریزد او در آن جا از خواب شب قبل خود به نزدیکانش سخن می گوید بله خوابی که از ارد بزرگ ، یک اسطوره می سازد و برای قوم افغان آشنایی دیرین می شود ...
احمد شاه می گوید "خواب می دیدم پایم در نبرد زخمی شده و در آن هنگامه تنهایی مردی با لهجه ایرانی می گفت احمد شاه ناراحت نباش ، تو فرزند ایرانی !! . و در ادامه می گوید آن مرد بزرگ بسرعت پایم را می بست تا جراحتم التیام یابد"
این خاطره زیبا از جهات گوناگون قابل ارز یابیست نگاه عمیق و مسئولیت شناس یک هنرمند را نشان می دهد.او خود می اندیشد ، احساس مسئولیت می کند و بدون آن که منتظر این و آن باشد دست به عمل می زند شاید امروز این خاطره با همان آدمهای اندکی که از آن خبر داشتند هیچ گاه گفته نمی شد و این راز همچون راز مرگ احمد شاه در دل تاریخ مدفون می شد ، اما! اما ارد مسئولیت خویش را پیش وجدان و آرمانهای خویش به انجام رسانیده است.او به هنر ایرانی به عنوان ابزاری می پردازد که می تواند قسمتی از خلقت انسانی که نیروی ست آسمانی ، را برای رهایی و کمال بشر بکار گیرد آثار او مادی نیستند و با نگاه مادی هم غیر قابل تفسیراند ، بقول دکتر مهرانفر برای شناخت ارد لازم است .
تائو ، فردوسی بزرگ و خیام فیلسوف را بشناسیم او از تائو لطافت و گذرایی و از فردوسی بزرگ هدف و آرمان مقدس و از خیام فیلسوف جهان فانی و بی ارزش را آموخته است.
احمد شاه مسعود به گفته یارانش در سفرها و منزلش در کنار قرآن دیوان حضرت حافظ را هرگز از خود جدای نمی کرد و ارادت خواصی به حافظ گرانمایه داشت .
آری داستان ارد داستان مردیست که عاشقانه سرزمین اجدادیش را ، فرزندان و تاریخش را دوست دارد اما این عشق موجب ستایشگری دائم و بی نتیجه گذشته نشده است . درسها و سخنان حکیمانه او این روزها از همه جا شنیده می شود صد ها هزار سایت و صدها نشریه روزانه کلام دلنشین او را تکرار می کنند و نسلی را با خود همراه نموده اند .
تصور این بود که جوانان ایران با اندیشمندان خویش قهر نموده اند اما امروز به خوبی شاهد موجی هستیم که همراه با اندیشمند معاصر آنهاست . ایرانیان هیچ وقت روشن اندیشان خویش را رها ننموده اند آنان بدنبال ندای حقیقی انسانهای آزاده اند . و او می گوید :
رهايي و آزادي ، برآيند پرستش خرد است و دانايي .
و این ندا را امروز در گلوی خسته و غمگین ارد یافته اند اشک ها و غمگنانه های او نوای دل انگیز هزاران هزار مشتاق رشد و آرمانخواهی ایرانیان گشته است آن گاه که می گوید :
ياد اشک و شيفتگي ، آويزه خاموش دلهاست .
سخن گفتن از ارد OROD کار ساده ای نیست او و خواست هایش را نمی توان در یک مجموعه کوچک و یا حتی دریک کتاب تعریف نمود آنچه من از این نابغه معاصر کشورمان می دانم آنست که زاده شهر توس نو (مشهد )است اما پدرش و اصلیتش از دیار شیروان یکی از شمالی ترین شهرهای خراسان بزرگ است به لحاظ نژادی به سلاجقه متصل می شوند چنانچه می دانیم هزار سال قبل سلجوقیان ایل بزرگی در ناحیه آمودریا و فرارود بودند (ناحیه ای که همکنون کشورهای تاجیکستان ، جنوب شرقی ازبکستان ، شرق ترکمنستان و قسمت شمالی افغانستان است ) سلجوقیان مسعود جانشین محمود غزنوی را از سلطنت به زیر کشیدند و رفته رفته گستره ایران را تا مدیترانه پیش بردند سلجوقیان گسترده ترین حکومت ایرانی را پس از اسلام بر سراسر منطقه گسترانیدن بازماندگان آنان در نواحی از مناطق شمال خراسان و منطقه بختیاری ایران ساکن شدند . بله خواجه نظام الملک توسی صدر اعظم دولت سلجوقی در سایه قدرتی که از علم و اندیشه های فردوسی بدست آورده بود ، توانست از خرابه غزنویان ، نظام اداری و اجتماعی درخشانی همچون تاسیس مدارس نظامیه و بفرمان ملک شاه سلجوقی که عاشق فرهنگ نیاکان و فردوسی بود تقویم خورشیدی ( جلالی ، شمسی ) را با کمک خیام و گروهی دیگر از نخبگان سرزمینمان ایران در مقابل هجری قمری تازیان ایجاد نمود .
مهمترین رکن اداره کشور در این دوره در اختیار مجلس ریش سفیدان بود آنان امرا و پادشاهان دودمان سلجوقی را بر می گزیدند و از قدرتی نظارتی و گاها تنبیهی برخوردار بودند ( شبیه سلسله اشکانیان )آنان معتقد به اصل فکر برتر بودند شاهنامه فردوسی و صدها اثر تاریخی دیگر را احیا کردند آنان حاکمیت تازیان (اعراب) را بطور کلی در خاورمیانه محدود به منطقه شبه جزیره عربستان نمودند نکته جالب در مورد گسترش حاکمیت این قوم بزرگ وجود داشت و آن مطلب این است که آنها هیچ گاه به شهرهای بین راه وارد نمی شدند تنها سفیری را به داخل شهر مربوطه می فرستادند و اولین خواستشان آن بود که دیگر خطبه ای به نام خلیفه بغداد خوانده نشود و رسما حکومت سلجوقی را بپذیرند .ذکر این حوادث تاریخی باعث می شود بهتر با اندیشمندی آشنا شویم که بر پیرامون خود دارای شناخت و ریشه است بقول حکیم فردوسی:
پدر چون به فرزند ماند جهان ........کند آشکارا برو بر نهان
گر او بفگند فر و نام پدر ...............تو بیگانه خوانش مخوانش پسر
کرا گم شود راه آموزگار ...............سزد گر جفا بیند از روزگار
به نظر من ما با شخصیتی روبرو هستیم که در این پیشینه کهن شناور است اهل خرد همواره در دوران زندگی این جهانی خویش در چنین وضعیتی قرار دارند . شما به زندگی سراسر رنج و اندوه فردوسی بزرگ نظری بیفکنید و سپس هزار سال بعد در همان شهر و همان خاک اخوان ثالث متولد می شود رشد می کند برگ می دهد و شاخسارش پر میوه می شود با همان غمها و همان محنت ها با همان آواز با همان آثار تراژیک ...
هر چند خود اخوان داشتن ریشه باستانی خویش را در قالب شعری رد می کند
اما اگر این ریشه نبود سفارش نمی کرد در کنار فردوسی بزرگ دفنش کنند ...
آری اُرد نیز با آثارش از ریشه های مشترکی سخن می گوید که شاید امروز در مرزهای کنونی ایران نباشد اما روان او همچنان در دره های شگفت انگیز بدخشان و کوههای مرتفع پامیر و رود بزرگ جیهون پرواز می کند
وقتی او را در حال صحبت با تاجیکان و یا اهالی شمال افغانستان و یا جنوب ازبکستان که گاها برای دیدنش می آیند می بینید متوجه می شوید که پرواز روح در دل تاریخ یعنی چه ، آنوقت که چشمان متعجب و مبهوت میهمانان را می بینید با آهنگ صدای او همراه می شوید و به ژرفای روان او فرو می روید .
اندیشمند و متفکر ایرانی که نظریات شگفت انگیز او موجب جلب و گرایش بسیاری از علاقمندان به علوم انسانی و بعضا علوم سیاسی شده است . ارد بزرگ به نوعی معمار است ، او از آینده ایی سخن می گوید که می تواند ایران را به جایگاه اصلی خود باز گرداند . شاید مهمترین نظریه او یعنی قاره کهن خود به تنهایی بتواند بیشترین تغییرات را در سطح روابط خارجی ایران و 19 کشور اطراف آن بوجود آورد . او به صراحت از تبانی شرق و غرب برای بلعیدن حوزه فرهنگی مرکز جهان ( که ایران در قلب آنست) یاد کرده است نظریه او مبتنی بر سخن فردوسی است که می گوید سلم و تور دو فرزند فریدون که یکی بر غرب و دیگری بر شرق جهان حکومت می نمودند برای تصاحب سرزمین ایرج حاکم منطقه قاره کهن (نامیست که ارد بزرگ بر منطقه ای از کشمیر تا مدیترانه نهاده است ) را می کشند . و او می گوید قاره کهن امروز توسط آسیا و اروپا بلعیده شده است . و چین با شروع بحث جاده ابریشم بدنبال افکار استعماری است حال آنکه این جاده ، راه انتشار فرهنگ غنی ایران به شرق و غرب بوده است و نمونه آن افکار میترایزم و شاهنامه فردوسی ماست که هر دو را با جعل اسامی چینی ها از آن خود می دانند .
او به ساختارهای سیاسی کشورهای محدوده قاره کهن نظری ندارد او همه را دعوت به همگرایی می کند او با دلایل بسیار ثابت می کند اگر این 20 کشور دست در دست یکدیگر بگذارند ساختاری بسیار قدرتمندتر از اتحادیه اروپا خواهند یافت .
رنگ صورتی محدوده قاره کهن را به نمایش می گذارد
نقشی که ارد بزرگ برای ایران در قاره کهن قائل است نقشی فرهنگی و تاریخی نظیر یونان در اروپاست .
قاره کهن امروز اسیر آسیا و اروپاست .
تاریخ و فرهنگ در شرق به چین ختم می شود و در غرب به یونان .
یکی از وجوه جالب و بارز این نظریه ایجاد همگرایی بیشتر منطقه ایی است که خود موجب خلع سلاح تجزیه طلبان در سطح کشورهای منطقه می گردد .
ارد بزرگ با نظریه قاره کهن خود پرده از حقیقتی برداشته که تا کنون هیچ اندیشمندی به آن توجه نکرده بود .
یکی دیگر از ایده های او نظریه کهکشان بزرگ اندیشه است. که دقیقا نقطه عکس نظریه دهکده کوچک جهانی است او با دلایل مستدل ثابت می کند جهان رو به انفجار اندیشه های گوناگون است و پیش بینی می نماید بزودی تعداد سایت های اینترنتی به چندین برابر جمعیت کره زمین برسند . او ثابت می کند جهان غرب با ابزار رسانه و اینترنت نمی تواند با تزریق فرهنگش یکپارچگی مورد نظر خویش را فراهم سازد .
با اینکه ایده های ارد بسیار جذاب است اما آنچه موجب شهرت روزافزون او گشته نصایح و پندهای حکیمانه اوست . پندهای او شامل تاکیدات مستمرش بر راستی ، احترام به ریش سفیدان ، پاسداشت اسطوره ها و میهن دوستی می گردد .
دهها مقاله و کتاب در مورد اندیشه های ارد بزرگ نگاشته شده است . بعضی او را علامه اقبال لاهوری عصر حاضر می دانند و عده ایی همپای فردریش نیچه در فلسفه و کسانی معتقدند جبران خلیل جبران امروز است . و البته جالب خواهد بود که بدانیم ارد و جبران خلیل جبران هر دو در 17 دی ماه زاده شده اند .
دکتر شهناز خاتمی هم مقالات بسیاری در مورد ارد بزرگ نگاشته که یک نمونه از آنان را که احتمالا برای شما نیز جالب و خواندنیست تقدیم می کنم
رابطه کار با خواست در نگاه ارد بزرگ
کار ما برآیند خواست و برنامه ماست آنکه خواست و برنامه ایی ندارد کاری انجام نمی دهد . ارد بزرگ
چرا بعضی از آدمها برای خود آینده ایی نمی بینند ؟ دلسرد و نامیدند ؟ همواره آیه یاس می خوانند و ناخودآگاه بذر افسردگی می پاشند ؟
پاسخ به این سئوالات را می توان در یک کلمه خلاصه نمود و آن نداشتن (( امید )) است
از سخن ابتدایی بحث مان می شود نتیجه گرفت (( کار نتیجه داشتن خواست است )) و خواست بدون امید و هدف بوجود نمی آید .
شاید بگویید کار ما لزوما می تواند خواست ما نباشد و نتیجه نیاز و اجبار باشد ،
بله تمام افکار و کنش های ما پاسخی ست به نیازهایی که جسم و روان از ما انتظار دارند اما بطن نیاز های ما و حتی نوع نگاه ما ریشه در هدفمندی زندگی و خواستی عقلانی دارد ، امید و آرزو شکل ظاهری و بیرونی آن می باشد .
اعتیاد ، فحشا و بزهکاری در جوامعی رواج دارد که بذر نامیدی و یاس در آنها پاشیده شده باشد
سستی اجتماعی و عدم تحرک نسل نو نتیجه سرکوفتگی آرزوهای آنان است .
این نسل شاید نتواند ابتدا موجب ترقی و رشد خود شود اما انباشتن خواسته ها به ایجاد رستاخیزی بزرگ منتهی می گردد .
مهمترین اتفاقی که رخ می دهد ظهور رهبرانی است که گویی هیچ چیز نمی تواند آنها را از پای بیندازد
واقع امر آنست که جوامع قابلیتی را در اندرون خویش دارند که می توانند در آخرین لحظه انسانها را از بدترین کابوسها نجات بخشند .
در این جوامع مردان برتر و بقول فردریش نیچه (( ابر انسان )) متجلی می گردند و سخنانش درمانگر درد ها و رنج های نسل شان می گردد .
ابر انسان نسل خویش را دعوت به عملگرایی می کند . او می خواهد ضعفها را با کار و قیامی همگانی از بین ببرد .
ارد بزرگ جمله زیبایی در این زمینه دارد : " آنچه رخ داده را باید پذیرفت اما آنچه روی نداده را می توان به میل خویش ساخت " .
" به میل خویش " یعنی آنکه باید ادامه را با خواست خویش پیش برد نه خاموشی .
ارد بزرگ حدس می زند که نسل افسرده پیشاپیش برای سستی خویش هم دلایل بیاورد و بدین خاطر می گوید : " رویا پردازی که عملگرا هم باشد می تواند سرچشمه دگرگونی های بسیار گردد ".
او تلویحا می گوید حتی می توان برای باروری و کار بیشتر به رویاها پناه برد و عقل محوری را که تابع واقعیتهای زمان حال خود می باشد را به کنار گذشت و آینده را به شکلی رویایی و دست یافتنی دید .
این خود باعث حرکت و جوشش می شود رویاها قابلیتی است که به انسان این نیرو را می بخشد که هر چیز به ظاهر غیر ممکن را نیز به دست آورد .
سخنان و کلمات بزرگان چنان انرژی در درون خود دارند که می توانند نسل های خاموش را از خواب های سنگین بیدار کنند .
شاید یکی از زیباترین جملات ارد بزرگ این جمله باشد که : آرامش اگر همیشگی باشد سستی و پلشتی در پی دارد .
رسیدن به آرامش دائمی ! شعار تبلیغاتی بسیاری از خماران و اهل تصوف است فرقه های مختلفی از هندویان و بودایی ها هدف و خواست خویش را برای رسیدن به آرامش مطلق می دانند شاید معنای جمله ارد بزرگ را آن زمان بتوان خوب درک کرد که بدانیم این آرامش و خلسه وحشتناک موجب گشت قرنها شبه قاره هند تن به استعمار بسپارد .
اهل تصوف سعی می کنند به خود بقبولانند که اگر ما خوب باشیم ! به جهان از دریچه خوبی خواهیم نگرست پس در این حالت بدی وجود ندارد در حالیکه در هر ثانیه هزاران نفر در سرتاسر دنیا گرفتار رفتارهای خشنونت آمیز و تجاوز قرار می گیرند ارد بزرگ به این گوشه نشینان می گوید :
آنکه می گوید همه چیز خوب است و بدی وجود ندارد با کسی که همه چیز را اهریمنی می پندارد تفاوتی ندارد . برآیند چنین افکار سخیفی به چاه نیستی گرفتار آمدن است تنها کسانی خوبی را خوب می بینند که بدی و اهریمن را باور داشته باشند و از آن پرهیز کنند .
نگاه سخت ارد بزرگ به اهل تصوف و ریاضت کشان بدین خاطر است که او حرکت و جوشش نسل نوی سرزمینش را می خواهد و نه فسردگی و انجماد را...
باز در جایی دیگر می گوید : " آنکه زندگی بدون رنج و تلاش را برمی گزیند پیشاپیش مرگ خویش را نیز جشن گرفته است" .
ارد بزرگ در جایی سخت ترین حمله را به اهل تصوف و صوفی گری می کند که بسیار جالب و خواندنی است : " آنانی که در کنار ما زندگی می کنند اما کنشی ندارند و وارستگی را در پشت کردن به جهان می دانند گوشه نشینی می کنند و همه چیز را گذرا می دانند تکه گوشتهای هستند که هنوز از جهان حیوانی خود به دنیای آدمیان پا نگذاشته اند . آنکه ما را به این جهان آورد فر و خرد را مایه رشد ما قرار داد ، باید به آنان گفت خرد و دانش را انکار کردن با خوابیدن و مردن تمیزی ندارد " .
نتیجه این بحث را می توان اینگونه دانست که :
برای باروری و ایجاد تحرک و روحیه لازم در افراد باید ریشه های آرمانی و هدف آنها را تقویت نمود
باید روحیه بخشید
باید صوفی منشی را کالبدشکافی کرد و آثار وحشتناکش را معرفی نمود .
و در نهایت نباید انتظار داشت در جامعه ایی که شادی و امید وجود ندارد نوآوری رخ نماید...
در مورد ارد بزرگ بیشتر بدانیم :
سخنان حکیمانه ارد بزرگ
http://sokhanan.ir/myadmin/?p=39
روزنامه راه نجات
http://www.rahenejatdaily.com/1107/87121712.html
http://www.rahenejatdaily.com/828/87010715.html
http://www.rahenejatdaily.com/841/87012208.html
http://www.rahenejatdaily.com/1007/87080919.html
http://www.rahenejatdaily.com/1144/88020215.html
http://www.rahenejatdaily.com/1146/88020513.html
خبرگزاری فارس
http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=8711260936
http://www1.farsnews.com/newstext.php?nn=8709190670
خبرنامه گویا
http://news.gooya.com/society/archives/081960.php
http://mag.g00ya.com/society/archives/081960.php
موسسه مطالعاتی فرهنگی روسیه, آسیای مرکزی و قفقاز (ایراس)
http://www.iras.ir/Default_view.asp?@=4375
صندوق احیاء و بهره برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی
http://chre.ir/fa_index.asp
نظریه قاره کهن ارد بزرگ
http://bookdl.ir
نظریه کهکشان بزرگ اندیشه
http://www.avaxnet.com/showthread.php?tid=4805&pid=21803
ايران پرس نيوز
http://www.iranpressnews.com/javan/2008/04/3525.htm
حزب ایران سرفراز
http://www.news.iransarfaraz.com/news/5037.html
سایت تابناک
www.tabnak.ir/fa/pages/?cid=46716
روزنامه ابتکار
http://www.ebtekarnews.com/Ebtekar/Article.aspx?AID=7414
http://www.ebtekarnews.com/Ebtekar/Article.aspx?AID=7427
http://www.ebtekarnews.com/Ebtekar/Article.aspx?AID=7440
http://www.ebtekarnews.com/Ebtekar/Article.aspx?AID=7492
http://www.ebtekarnews.com/Ebtekar/Article.aspx?AID=7518
راديو سحر 88.7 اف ام
http://www.radiosahar.af/spip.php?article375
http://www.radiosahar.af/spip.php?article376
نشریه پوشه - مونترال کانادا - شماره 212
http://www.poosheh.com/new-poosheh/resideh-matllab-212.html
http://www.poosheh.com/new-poosheh/resideh-matllab-216.html
http://www.poosheh.com/new-poosheh/resideh-matllab-217.html
http://www.poosheh.com/new-poosheh/resideh-matllab-218.html
http://www.poosheh.com/new-poosheh/resideh-matllab-219.html
سایت تخصصی مدیران ایران
http://modiraniran.com/index.php?option=com_content&task=view&id=200&Itemid=55
مجله خانواده سبز
http://www.ksabz.net/fullnews.aspx?id=578aedd3-ba00-4c46-adfc-cb4f871deb7c
كنسرواتوار موسيقى تهران
http://www.tehranconservatory.ir/MenuR10.asp?Sub=&id=806
نشریه آزادگی - هانوور ، آلمان
http://www.azadegy.de/az150/15.htm
سایت خبری تحلیلی کرد پرس
http://www.kordpress.com/post-156.aspx
سایت اصالت متعلق به پیروان ببرک کارمل رییس جمهور پیشین افغانستان
http://www.esalat.org/images/mirase%20geranbahai%20gozashtagan%20-%202.htm
مقاله دات نت
http://www.maghaleh.net/article200.html
کابل پرس: خبری، تحليلی و انتقادی
http://www.afghanpen.com/spip.php?article120
persiancod فهرست مقالات سال
www.persiancod.com/list.htm
محاکمه
http://mohakeme.com/content/view/390/43/
پایگاه تارخ و فرهنگ ایران
www.ariarman.com
www.ariarman.com/Ahmad-Shah-Masood.htm
www.ariarman.com/ard.htm
نگاهی دیگر
www.negahidigar.net/zendegi-farhang-43-87.08.03.htm
اندیشگاه علم و صنعت جهان معاصر
www.ie-land.net/index.php?option=com_content&task=category§ionid=11&id=41&Itemid=63
بانک کشاورزی
www.agri-bank.com/ELibrary/ELibraryF/Item.asp?ParentID=84&ItemID=805
بانک سخنان بزرگان
www.rahpoo.com
بنیاد علوی
www.alavi-bonyad.org/modules/xfsection/article.php?articleid=407
بازنگار
www.baznegar.org/permalink.aspx?id=55914543
بالاترین
www.balatarin.com/permlink/2009/4/29/1578155
www.balatarin.com/permlink/2008/6/16/1330942
ماهنامه مشعل افغانستان
www.mashal.org/home/main/honari.php?id=00058
مجله علمی کائسنا
www.ksna.ir/component/content/article/29-scentences/1506-1387-09-29-11-47-51.html
www.ksna.ir/component/content/article/29-scentences/1511-1387-09-29-11-55-32.html
کتابناک
http://ebooks.ketabnak.com/comment.php?dlid=2227&ENGINEsessID=ea55d39abc1c3713be47efb3c79cec03
مجله اینترنتی سوتک
www.sootak.ir/%D9%86%DA%A9%D8%AA%D9%87-%D9%87%D8%A7/%D9%86%DA%A9%D8%AA%D9%87-%D9%87%D8%A7/%D9%86%DA%A9%D8%AA%D9%87-9.html
www.sootak.ir/%D9%86%DA%A9%D8%AA%D9%87-%D9%87%D8%A7/%D9%86%DA%A9%D8%AA%D9%87-%D9%87%D8%A7/%D9%86%DA%A9%D8%AA%D9%87-8.html
سایت شیخ عامر
www.sheikhamer.ir/ketab.php
سامانه آزمون انتشارات بين المللي گاج
www.gaj.ir/ts1/
وب سایت شخصی دکتر جهانگیر کرمی
www.drkarami.com/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=31
اخبار فنآوری اطلاعات
www.itportal.ir/index.php
صدا و سیمای مرکز گیلان
www.guilan.irib.ir/index.php?option=com_content&task=view&id=3452&Itemid=374
Sohail2D
www.sohail2d.com/articles/1---/3189-1388-02-13-13-48-14
www.sohail2d.com/articles/35---/3164-1388-02-04-10-21-25
هم تبار
http://hamtabar.com/news2.php?id=1244
http://hamtabar.com/news2.php?id=1241
سایت آرمان - باشگاه نويسندگان آزاد افغانستان
www.armans.info/2008/11/07/2612.html
سایت خبری عصر ایران
http://www.asriran.com/fa/pages/?cid=58057
سازمان فرهنگی فرا
http://www.fara.ir/index.php?target=news&function=viewnews(422)
خبرنت
https://khabarnet.info/index.php?option=com_content&task=view&id=2893&Itemid=43
نشر پژواک کیوان
http://www.pjkeyvan.com/content/view/17/41
اندیشه متفکران
http://www.scribd.com/doc/2459730/-
روابط عمومی دانشگاه یزد
http://www.yupr.ir/send1.php?sendnews_id=4655
ساری
http://www.mzare.ir/vhamzare/modules.php?name=Tutorials&op=viewtut&id=1465
شهرداری اندیمشک
http://www.andimeshk.ir/rha/?Page=SpeechDesc&Action=list&id=51&startlimit=400
خبرنیوز
http://khabarnews.ir/index.php?p=474
مجله اینترنتی راز دانش
http://www.razdanesh.com/online/index.php?option=com_content&task=view&id=2338&Itemid=121
دانشکده پزشکی شیراز
http://med.sums.ac.ir/deputies/student/e-lib.html
گروه اینترنتی مبین
http://www.mobin-group.com/photo/Roozaane/Archive/1083.htm
سایت آفتاب
http://aftab.ir/lifestyle/subcategory.php?id=198
http://aftab.ir/lifestyle/view.php?id=114625
http://aftab.ir/lifestyle/view.php?id=101242
http://aftab.ir/lifestyle/view.php?id=114533
http://aftab.ir/lifestyle/view.php?id=114556
http://aftab.ir/lifestyle/view.php?id=114586
http://aftab.ir/lifestyle/view.php?id=103328
http://aftab.ir/lifestyle/view.php?id=114548
http://aftab.ir/lifestyle/view.php?id=114561
http://aftab.ir/lifestyle/view.php?id=109354
http://aftab.ir/lifestyle/view.php?id=114634
http://aftab.ir/articles/applied_sciences/library_science/c12c1234686421_reading_book_p1.php
سایت فوزیه کوفی : نماینده بدخشان و نایب دوم در مجلس نمایندگان افغانستان
http://www.koofi.net/history/Mirasi_Gezashtagan7.htm
http://www.koofi.net/history/Mirasi_Gezashtagan6.htm
http://www.koofi.net/history/Mirasi_Gezashtagan5.htm
http://www.koofi.net/history/Mirasi_Gezashtagan4.htm
http://www.koofi.net/history/Mirasi_Gezashtagan3.htm
http://www.koofi.net/history/Mirasi_Gezashtagan2.htm
http://www.koofi.net/history/Mirasi_Gezashtagan1.htm
سایت بازتاب آنلاین
http://baztabonline.com/fa/pages/?cid=17723
http://baztabonline.com/fa/pages/?cid=16378
http://baztabonline.com/fa/pages/?cid=16181
http://baztabonline.com/fa/pages/?cid=15345
http://baztabonline.com/fa/pages/?cid=16523
http://baztabonline.com/fa/pages/?cid=16543
http://baztabonline.com/fa/pages/?cid=16584
روزنامه بين المللي اعتدال
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Mor/12/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Mor/13/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Mor/14/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Mor/15/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Kho/25/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Kho/22/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Kho/20/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Kho/12/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Kho/11/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Kho/09/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Kho/08/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Kho/07/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Kho/06/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Kho/05/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/ord/28/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/ord/25/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/ord/23/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/ord/21/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Mor/03/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Mor/02/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Tir/15/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Tir/13/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Tir/12/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Tir/07/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Tir/06/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Tir/03/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Tir/02/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Kho/28/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Kho/27/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Kho/26/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Mor/07/html/page5.html
http://www.etedaldaily.ir/pub/1387/Mor/05/html/page5.html
سایت تبیان
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=352500
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=359450
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=313780
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=262430
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=360611
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=317461
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=313642
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=358842
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=338492
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=337562
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=311862
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=262112
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=356422
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=357603
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=309953
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=354153
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=359373
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=307704
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=362894
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=362106
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=359816
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=311815
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=363245
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=356845
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=365165
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=311866
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=355276
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=316807
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=359817
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=360127
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=311847
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=362077
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=354387
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=307698
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=356088
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=263448
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=262109
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=359929
http://www.tebyan.net/Weblog/bah1359/post.aspx?PostID=50837
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر
توجه:فقط اعضای این وبلاگ میتوانند نظر خود را ارسال کنند.